Patelnia węglowa 28 cm - CARBONE PLUS (5130)
Kategoria: Wyposażenie kuchni
- Produkt dostępny w sklepie:
- Producent:
- DęBuyęr
- Cena brutto:
- 235,83 zł
Przejdź do helios-szklo.pl
Materiał: stal węglowa, uchwyty ze stali nierdzewnej
Grubość stali: w zależności od modelu od 2 do 3 mm
Nr katalogowy: D-5130-28
Patelnia węglowa CARBON PLUS:
- średnica - 28 cm, wysokość – 4 cm, grubość stali - 3 mm
Zalety:
- patelnia idealna do smażenia i efektu chrupiącej skórki.
- perfekcyjne smażenie na minimalnej ilości tłuszczu
- podgrzana do bardzo wysokiej temperatury karmelizuje soki zawarte w mięsie, nadając mu niepowtarzalny smak
- patelnia nadaje się do wszystkich typów płyt, w tym także indukcyjnych
- perfekcyjnie przewodzi ciepło
- posiada bardzo mocne uchwyty
- posiada również ergonomiczny, solidnie nitowany, wentylowany, nienagrzewający się uchwyt
WAŻNE
Przed pierwszym użyciem prosimy dokładnie zapoznaać się z instrukcją zamieszczoną do produktu, w zakładce "do pobrania".
Użytkowanie patelni ze stali węglowej:
HARTOWANIE
Zagotuj w patelni filiżankę wody z obierkami od ziemniaków. Gotuj przez 15 min. Wylej obierki i wypłucz patelnię. Zalej patelnię cienka warstwą oleju i smaż go przez parę minut. Ściągnij patelnię z ognia i wytrzyj ją papierowym ręcznikiem.
CZYSZCZENIE PO KAŻDYM UŻYCIU
- Myj patelnię w gorącej wodzie. Używaj tylko kilku kropli płynu do mycia naczyń jeśli to naprawdę konieczne.
- Wypłucz
- Nasmaruj patelnię kilkoma kroplami oleju przed odłożeniem go na półkę.
Dobra stalowa patelnia to taka, która była zahartowana i która ma czarne przebarwienia po kilku użyciach. Zmiana koloru stali jest normalną reakcją stali na kontakt z wysoką temperaturą. Naturalne jest również pojawienie się rdzawych plam na powierzchni patelni, jest to spowodowane naturalnym procesem utleniania się stali węglowej lub w innym wypadku kontaktu stali z wodą.
RADA
- Żeby pozbyć się jakiegokolwiek osadu używaj niezbyt ostrej ściereczki.
- Nie zamaczaj.
- Rozgrzej dobrze patelnię przed smażeniem.